Името Гуркинасалт е главната споредна салата во секое домаќинство во Германија. Особено е популарна за време на потоплите временски услови затоа што е многу лесна и ладна, а добро се вклопува и со оброци од месо.
Верзии на оваа салата од краставици ќе најдете во секое домаќинство во Германија и во многу германски ресторани ширум светот. Доаѓа во верзија без крем (масло-оцет), како и во кремаста верзија како онаа што ја споделуваме. Тоа е одлична летна салата и се служи со богати, месни, тешки главни оброци. Освежува и лади, има чист и неутрален вкус.
Може да трае два дена во фрижидер.
Потребни состојки:
краставици – ова е најдобро да се прави со употреба на долги англиски / телеграфски краставици. Овие се помалку водени и имаат малку поцврсто месо од пократките либански или некои видови домашни краставици.
павлака – Најдобро е со полно маснотии, бидејќи соковите од краставица ќе го разводнат кремастиот прелив. Можете исто така да го замените густиот обичен јогурт
оцет – најдобар јаболков оцет
за малку зачинет вкус, додадете лимон и малку лук.
Подготовка:
Излупете и ситно исечкајте ги краставиците во прстени. Ако користите помеки краставици, нема потреба да ги лупите, бидејќи кожата е помека (сепак, слободно по желба).
Измешајте го преливот – Измешајте ги состојките на преливот во мал сад, а потоа додадете ги краставиците во преливот. Преливот на почетокот е прилично густ, но ќе се разредува во следниот чекор.
Оставете го да отстои 4 часа – Оставете ја салатата настрана, така што краставиците ќе се „потат“ и омекнат со сол и киселина од преливот, како многу лесно мариноване. Сокот од краставица исто така го разредува преливот, така што она што започна како густ и богат прелив од павлака завршува како тенок бел прелив како колеслав, што е освежувачки, не е тежок.