in

Ги буди сите сетила и грее во студените денови: Рецепт за најкремасто и неодоливо топло чоколадо

Најдобриот начин да се згреете во овие студени денови е да испиете топол напиток – како на пример топло чоколадо.

Ова се некои од советите за најдоброто топло чоколадо кое што може сами да си го направите дома.

Без оглед кој вид млеко, чоколадо и вкус го сакате, сепак побарајте ги оние кои што нудат врвен квалитет. Квалитетното чоколадо навистина прави разлика во напитокот.

Состојки:

  •  5 лажици како во прав;
  •  4 лажици густин;
  •  4 лажици шеќер;
  •  500 милилитри млеко;
  •  120 грама црно чоколадо;
  •  2 лажици шлаг.

Подготовка:

Во тенџерче или во големо ѓезве измешејте ги какаото во прав, густинот и шеќерот. Згрејте го млекото и истурете кај сувите состојки, полека мешајќи. Загрејте ја оваа мешавина на тивок оган, постојано мешајќи.

Пред да по почне многу да врие, намалете го оганот на минимум и ставете ја и искршената црна чоколада (најдобро 70% какао).

Матете додека мешавината не стане кремаста и густа. Доколку сакате топлото чоколадо да ви биде уште поблаго, додадете уште малку шеќер.

Поделете го тоа во две шољи и по желба, украсете со шлаг и чоколадни ромки.

На здравје 🙂

Како ви се допаѓа?

1 поен
Upvote Downvote