in , ,

СлаткоСлатко

Ако облеката има чуден мирис после перење, овде правите огромна грешка

Често ви се чини дека колку и да ставите омекнувач, сепак вашата облека не мириса добро?

Ова се најчестите грешки:

Температура

Облеката ќе ја задржи формата и бојата подолго и ќе се истроши побавно ако ја перете на пониски температури. Покрај тоа, ладната вода може да се справи со нечистотијата исто како и топлата вода со добар детергент. Само парчиња како бела долна облека и постелнина може да се перат на 90°C за дезинфекција. Се друго може да се пере на пониски температури.

Премногу детергент или омекнувач

Вишокот детергент може да го затне дозерот за детергент и да предизвика непријатни мириси, а премногу омекнувач го отежнува перењето на облеката. Внимателно прочитајте ги дозите наведени на пакувањето и не заборавајте да ја користите мерната чаша. Ако вашите парчиња се многу извалкани, користете го режимот на перење или извршете два циклуса.

Сушење

Неправилното сушење влијае на вашата облека исто толку негативно како и неправилното перење.

Немојте прекумерно да го користите автоматското сушење бидејќи тоа ги прави вашите парчиња побрзо да се истрошат и обезбојуваат. Не користете го на деликатна ткаенина.

Не обесувајте на сушара плетени и волнени предмети бидејќи ќе ја изгубат формата.

Како ви се допаѓа?

1 поен
Upvote Downvote