in ,

Што?Што?

МОЖЕ ДА БИДЕ ТОКСИЧНА! Храна која не треба да ја јадете сурова!

Некои производители на сурова храна тврдат дека консумирањето неварено овошје и зеленчук може да поттикне губење на тежината и да помогне во спречување и борба против одредени болести. Готвењето, додаваат тие, ги уништува клучните ензими кои го олеснуваат варењето на храната.

Познато е дека различните методи на готвење можат да ги елиминираат витамини и минерали од некои зеленчуци, но од друга страна, хранливите материи во друга храна, вклучително мешунките и житарките, стануваат подостапни за организмот само по готвењето.

Некои видови храна треба прво да се готват за да се зголеми нивната хранлива вредност, а некои зеленчуци се поздрави и повкусни ако се јадат сурови. Но, некои намирници не треба да се јадат сурови бидејќи може да предизвикаат гасови, надуеност или други проблеми.

Модар патлиџан
Модриот патлиџан е една од храната чија потрошувачка треба да ја избегнувате во сурова состојба. Ова растение содржи соланин со горчлив вкус, а прекумерното внесување на соланин може да предизвика гадење, вртоглавица и други здравствени проблеми. Исклучително високите дози на соланин можат да бидат фатални. Количината на соланин во модар патлиџан се намалува со готвење.

Зелени мешунки
Зелените мешунки се сметаат за здрав зеленчук бидејќи се богати со витамини А, Ц и К.Ако јадете неколку сурови мешунки, тоа нема да предизвика проблем, но суровите мешунки може да бидат малку отровни.

Оваа храна содржи лектини, антинутриенти кои ја ограничуваат способноста на организмот да апсорбира витамини и минерали и може да предизвика дигестивни проблеми. Готвењето значително го намалува нивото на лектини.

Црвен грав
Суровиот црвен грав, познат и како грав, содржи големи количини на токсин од фитохемаглутинин, па затоа не треба да ја јадете оваа храна сурова.

Ако црвениот грав не е доволно зготвен, тоа може да ја зголеми токсичноста, но темелното готвење го прави безбедна храна.

Компир
Компирите содржат и соланин, а прекумерната потрошувачка на ова соединение може да предизвика разни гастроинтестинални и невролошки проблеми, вклучувајќи гадење, дијареја, аритмија, вртоглавица, халуцинации, парализа и хипотермија.

Зелениот компир содржи исклучително високо ниво на соланин. Покрај тоа, компирот има висок процент на скроб, што ја прави оваа храна тешка за варење. Ова се главните причини зошто не треба да јадете компири што не биле варени.

Спанаќ
Спанаќот содржи оксална киселина, која ја ограничува апсорпцијата на калциум и која може да го олесни формирањето на камења во бубрезите. Готвењето спанаќ ја намалува количината на оваа киселина.

Покрај тоа, разни бактерии како E. coli можат да се акумулираат на сурови лисја спанаќ, кои исто така можат да бидат уништени со готвење, пишува MSN.

Диви печурки
Од една страна, дивите печурки тешко се варат, а од друга страна, некои сорти диви печурки можат да бидат и опасни и отровни. По готвењето, некои сорти печурки може да се јадат.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote