in

НервозенНервозен СлаткоСлатко УбавоУбаво Што?Што?

Храна што помага во разредување на крвта и спречува згрутчување на крвта: Ако имате срцеви проблеми, ова е спас!

Кога крвта е погуста отколку медицински неопходна, постои голема можност да се формираат тромбови. Ова може да доведе до срцев или мозочен удар со текот на времето

Ви претставуваме список на храна што спречува згрутчување на крвта. Ако сакате да ја “разредете крвта”, најдобро би било да внесете ваква храна во вашата исхрана:

Ѓумбир:

Ѓумбирот е познат по своите антивирусни и други моќни ефекти. Коренот на ѓумбир има уште едно вредно својство- разредување на крв. Коренот содржи ѓумбирол, кој го отстранува холестеролот и го раствора згрутчувањето на крвта, ја нормализира циркулацијата на крвта во мозокот и ги зајакнува артериите. Корисно е во третманот на атеросклероза во комбинација со други терапевтски мерки. Коренот на ѓумбир се користи за производство на додатоци во исхраната кои служат како превенција и третман на проширени вени. Но, важно е да се запамети дека, како и во секој друг случај, препорачливо е да се консултирате со лекар за употреба на ѓумбир.

Куркума

Куркумата е природен антикоагуланс. Има способност да ја разредува крвта и да го намалува срцевиот притисок, што е погодно за оние кои страдаат од хипертензија. Куркумата го намалува шеќерот во крвта, го поддржува кардиоваскуларниот систем и е ефикасна кај Алцхајмеровата болест. Покрај тоа, овој зачин делува и како моќен антиоксиданс.

Лук

Лукот е природен антикоагуланс. Содржи биолошки активни соединенија кои ја намалува вискозноста, спречуваат лепење на црвените крвни зрнца вклучени во процесот на згрутчување на крвта – тромбоцити. Сето ова ја минимизира веројатноста за згрутчување на крвта. Ако јадете 3 чешниња лук секој ден, можете да ја активирате ресорпцијата на згрутчување на крвта. Алицинот во составот на лукот ја ублажува напнатоста на theидовите на артериите, го шири луменот на крвните садови, го стимулира протокот на крв и го намалува товарот на срцевиот мускул.

Цимет

Циметот е моќен антикоагуланс поради содржината на кумарин. Додавањето цимет во чајот е многу корисно, бидејќи може да помогне во намалување на веројатноста и напредокот на кардиоваскуларните заболувања.

Зелен чај

Исклучително богата со природни антиоксиданти – полифеноли. Ова помага да се заштити телото од предвремено стареење. Катехинот во зелениот чај има тенденција да ја разредува крвта, со што се намалува веројатноста за појава на згрутчување на крвта во артериите, подобрување на васкуларниот тонус и намалување на крвниот притисок.

 

Што може да предизвика згрутчување на крвта?

Еден од симптомите е прележена корона која доведува до згрутчување на крвта, и е причина за многу смртни случаи.

Голема концентрација на шеќер и јаглехидрати во исхраната, потрошувачка на алкохол, пушена и масна храна, недостаток на вода во организмот, недостаток на ензими и витамини во организмот …

Ако чувствувате непријатност, посетете лекар, консултирајте се за промена на исхраната што може да го подобри вашето здравје.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

-2 поени
Upvote Downvote