in

Што?Што?

Доколку сакате да проверите дали имате висок холестерол, направете тест кој трае само неколку секунди

Високото ниво на холестерол во крвта може да го зголеми ризикот од состојби како што се ангина, висок крвен притисок и мозочен удар. Ако некое време размислувате дали да го тестирате нивото на холестерол, веќе можете да го дознаете резултатот.

Постои едноставен тест кој трае неколку секунди и може да се направи дома.

„Спроведувањето на тест на потколеницата може да ви помогне да сфатите дали имате висок холестерол или дури и коронарна срцева болест поради зголемен холестерол“, вели д-р Моника Васерман, додавајќи:

„За да знаете дали имате вишок холестерол во вашето тело, нежно притиснете ја потколеницата со еден прст. Ако има видлива вдлабнатина или дупка во потколеницата, тоа укажува дека нивото на холестерол ви е превисоко“, вели таа, истакнувајќи дека вишокот на холестерол го забавува протокот на крв“.

Други невообичаени симптоми
„Бледите нокти и вкочанетоста на стапалата и нозете исто така може да укажуваат на висок холестерол. Секако, најдобар начин да откриете дали имате умерен или висок холестерол е да направите тест на крвта“, вели Васерман и додава: -„Кога имате висок холестерол, можете да го забележите „arcus senilis“, кој претставува прстен во окото околу зеницата“.

Како ви се допаѓа?

-1 поени
Upvote Downvote