1. Кафеавите јајца се поскапи од белите. Причината за тоа е кокошките што несат кафеави јајца конзумираат повеќе храна.
2. Дебелината на лушпата од јајцето зависи од староста на кокошката.
3. Бојата на јајцето не укажува никакви нутритивни придобивки.
4. Според бојата на жолчака можеме да одредиме дали некое јајце е поздраво за јадење.
5. Жолчката и белката на јајцето имаат иста количина на протеини.
6. Јајцата се едни од поретките извори на витамин Д.
7. За да произведе јајце на една кокошка и се потребни 24 до 26 часа.
8. Со јадењето на живи јајца нема да внесете повеќе протеин. Тоа е само мит, всушност варените јајца имаат повеќе протеини од живите.
Сакате и вие да создадете ваш квиз? Направете ваш пост!
Коментари
Loading…