in , ,

УбавоУбаво ТаженТажен

Ако сакате да бидете здрави, исфрлете ги овие 10 предмети веднаш од дома!

Испразнете ја куќата од вишок работи и непотребни (стари) предмети за да си дадете шанса да живеете поздраво.

Ова се работи што не ви требаат и без нив ќе живеете во многу поздрава средина.

1. Пластични контејнери за храна

Проверете ги сите чисти пластични контејнери што ги имате дали имаат ознака 7или „PC“, што значи поликарбонат.

„Овие се контејнери што можат да содржат БПА (супстанца што се користи во производството на тврди пластики од поликарбонат). Денес, оваа супстанца се избегнува во производството на контејнери, но старите сè уште можат да ги содржат “, вели Соња Лундер, аналитичар на Environmental Working Group, која секогаш е посветена на отфрлање стари предмети.

2. Освежувач на воздухот

Иако некои производители се фалат дека не користат штетни состојки, многу освежувачи на воздухот сепак содржат хемикалии кои во големи дози можат да имаат негативни ефекти врз здравјето на луѓето.

3. Залиха на пијалоци

Студијата, за која многу се зборуваше, објавена во списанието „Nature “, укажува на тоа дека одредени засладувачи од газирани сокови можат да го нарушат рамнотежата на бактериите во цревата, кои се многу важни за здравјето на целиот организам.

4. Стари чевли

Ако зборуваме за обувки за трчање, тие треба да се менуваат по секои 500 километри, вели др. Jason Karp,, автор на „Трчање за жени“. Имено, кога чевлите ќе се истрошат, тие повеќе не се добра основа за стапалото, па целиот товар се пренесува на мускулите, коските и тетивите, што значи дека има поголеми шанси за повреда.

5. Стара четка за заби

Микробите и бактериите може лесно да се пренесат од четка за заби во вашата уста. Неправилно чуваната четка може веднаш да се претвори во магацин на мали искушенија. За да спречите потенцијални болести, треба да ја одржувате четката за заби во „соодветна форма“.

6. Стара облека

Дали знаевте дека секојдневното „копање“ во плакарот пред работа или училиште доведува до вознемиреност? Ако сакате да го избегнете овој проблем, исчистете го плакарот од сите стари работи што не сте ги носеле најмалку една година.

 

7. Маскара

Време е да одвоиме пари за нова маскара затоа што може да акумулира разни бактерии кои можат да предизвикаат црвенило на окото, инфекции и ретко слепило.

8. Остатоци од храна

Кога ќе заврши оброкот, чувајте ги остатоците што немате намера да ги фрлите во садовите и во фрижидерот. Ако фрлите отпад во ѓубре, проверете дали корпата за отпадоци има капак.

9. Кујнски сунѓер

Студиите постојано укажуваат на опасностите кои демнат од кујнскиот сунѓер, а најчесто има разни микроби. Експертите советуваат да се користат крпи за миење садови, кои може да се мијат заедно со остатокот од алиштата по употреба.

10. Пластични даски за сечење

Сечењето храна на пластична даска сигурно ќе ја оштети нејзината површина и откако бактериите ќе влезат во тие простори и растат непречено, тешко е да се ослободите од нив. За да се избегнат здравствени проблеми, експертите советуваат да набавите дрвена табла затоа што содржат смола која има антимикробно дејство. Во превод, ако бактериите влезат во пукнатините на даската, наместо да се шират, тие ќе умрат.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote