Љубителите на морска храна веројатно не се свесни дека голтаат мали парчиња пластика додека ги консумираат.
Мекотелите како школки, остриги и раковини собрани покрај брегот на Азија содржеле најмногу микропластики меѓу морските плодови, откриле истражувачите по преглед на 50 студии кои тестирале примероци наменети за исхрана на луѓето.
Фрагменти од микропластика исто така биле содржани во риби, ракови и ракчиња, се вели во неодамна објавениот напис во списанието „Здравствени перспективи на животната средина”
Парчиња микропластика се формираат со распаѓање на поголеми парчиња пластичен отпад што се фрла во вода или од микросфери додадени на производи за разубавување кои подоцна завршуваат во мозоци.
Истражувачите проценуваат дека на дното на океанот може да се најдат 14 милиони тони микропластика, но без оглед на тоа, експертите сметаат дека внесувањето морска храна сепак е корисно.
Коментари
Loading…