Оревите сè уште се многу корисни за нашето здравје, засновани на многу истражувања. Тие го подобруваат здравјето на цревата и срцето, го забавуваат стареењето, а новото истражување тврди дека конзумирањето ореви го намалува воспалението.
Во извештајот објавен во Американскиот колеџ за кардиологија, истражувачите се обиделе да утврдат како влијаат врз воспалителните биомаркери диетата збогатена со ореви.
Оригинална студија наречена Ореви и здраво стареење (WAHA) беше објавена пред осум години.
Новата проценка открива дека секојдневното вклучување на ореви во вашите оброци е поврзано со намалување на воспалението. Во период од две години, студијата беше проследена со примерок од група од околу 700 луѓе на возраст меѓу 63 и 79 години во однос на когнитивното здравје меѓу другите обележувачи на стареење.
Иако не мора да се сметаат за закуски како бадеми или индиски ореви, оревите имаат многу хранливи состојки, всушност, оревите може да се рангираат меѓу најздравите.
Тие содржат есенцијални омега-3 масни киселини во форма на алфа-линоленска киселина (АЛА), која има улога во работата на мозокот, а докажано е дека помага да се заштити од срцеви заболувања и да го намали воспалението во организмот, пишува Mind Body Green.
Иако учесниците во ова истражување добија ореви како закуска, можете да ги додадете во вашите омилени јадења поради дополнителните хранливи материи.
Можете да јадете ореви сами, но можете да ги додадете во салата од овошје или зеленчук. Можете исто така да ги додадете во житарките за појадок.
Овие јаткасти плодови се одличен додаток на сосот од песто, ајварот, разни солени и слатки намази и секако десерти.
Коментари
Loading…