Италијански кантучи, идеален со вино, кафе или чај.
Состојки:
- 1/2 лимон
- 1/2 портокал
- 3 јајца
- 150 гр шеќер
- 1 ванилин шеќер
- 450 гр меко брашно
- 1/2 вреќа прашок за пециво
- 250 гр бадеми
Подготовка:
Измијте ги добро лимонот и портокалот, изрендајте ја кората и исцедете го сокот.
Изматете ги јајцата со шеќер и ванилин шеќер додека не станат пенливи, а потоа додадете рендана кора и сок и измешајте ја во пената.
Загрејте ја рерната на 180 степени. Поставете плех со хартија за печење.
Измешајте брашно и прашок за пециво и полека мешајте во мешавината на јајца. Потоа замесете меко тесто и додадете бадеми.
Направете ролни со дијаметар од околу три сантиметри од тестото и израмнете ги малку, наредете ги ролатите на плехот и печете ги околу половина час, додека не станат златно-кафеави.
Извадете ги кифличките од рерната и исечете ги на парчиња дебели еден сантиметар, па повторно ставете ги во тавата, вратете се во рерна и печете уште 10 минути, додека не станат крцкави.
Извадете ги бисквитите и оставете да се изладат.
На здравје!
Коментари
Loading…