in

Израелски научници објавија дека успешно го сменија процесот на стареење со своите студии! ПОГЛЕДНЕТЕ КАКО!

Научниците објавија дека успешно го сменија биолошкото стареење експериментирајќи со постара група луѓе.

Bilim insanları, yaşlı bir grup insan üzerinde deneyerek biyolojik yaşlanmayı başarılı bir şekilde tersine çevirdiklerini açıkladılar.

Во спроведените студии, истражувачите од Универзитетот во Тел Авив и Медицинскиот центар Шамир користеле терапија со кислород за да свртат два главни индикатори за биолошко стареење: должина на теломер и стареење на клетките.

Како што старее човечкото тело, се појавува скратување во нивните теломери. Теломерите делуваат како заштитни навлаки на краевите на хромозомите.

İnsan vücudu yaşlandıkça, telomerlerinde kısalma görünür. Telomerler, kromozomların uçlarında koruyucu kapak görevi yaparlar.

Покрај тоа, постои зголемување на стареењето на клетките во човечкото тело.

Во оваа студија, која беше спроведена со повеќе од 35 лица над 64-годишна возраст, беше искористен методот на хипербарична терапија со кислород за да се спречат овие фактори, најважните знаци на стареење.

Примероците биле изложени на чист кислород во ќелија под притисок 90 минути на ден, 5 дена во неделата во тек на 3 месеци.

Denekler, 3 ay boyunca haftada 5 gün, günde 90 dakika olmak üzere basınç hücresinde saf oksijene maruz kaldı.

На крајот од ова испитување, научниците рекоа дека должината на теломерите кај учесниците се зголемила за 20%, а стареењето на клетките се намалило за 37%. Исто така, беше наведено дека овие различни стапки се еквивалентни на клеточните тела на учесниците како пред 25 години.

Професор по неврологија, Медицински факултет, Универзитет во Тел Авив. Шаи Ефрати ги рече овие:

Tel Aviv Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Bölümünden Prof. Shai Efrati bunları söylemiş;

“Кратењето на теломерот се смета за “свет” дел од биолошкото стареење. Повеќето фармаколошки и еколошки иницијативи општо се осврнуваат на издолжувањето на теломерот. Значителното издолжување на теломерите по овие студии е доказ дека стареењето може да се врати.”

Се верува дека стареењето може да се третира како да е болест.

Yaşlanmanın da adeta bir hastalıkmış gibi tedavi edilebileceğine inanılıyor.

Во 2015 година, биотехничка компанија тврди дека може да направи трајни промени во ДНК на луѓето за прашања поврзани со трошење на мускулите и друго стареење. Лиз Париш, извршен директор на компанијата БиоВива, доби многу критики од научниците во врска со ова, а потоа тврди дека должината на нејзините теломери се зголемила за пет години.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote