in

Што?Што?

Како да се приготви јајце кое лесно се лупи?

За храна што е толку лесно да се подготви (буквално ви требаат само јајце и вода), варените јајца навистина можат да одземат многу време. За да бидат работите уште полоши, поголемиот дел од тоа време оди на лупење на јајцето.

Ако сакате варено јајце кое лесно се лупи, прво мора да одберете и да купите добри јајца, а потоа да обрнете внимание на тоа како ги готвите и третирате по поставувањето на тајмерот – и треба да го наместите тајмерот.

Прво, подобро е да изберете јајца од продавницата за готвење отколку домашни. Нивниот состав е различен и овој домашен, свеж, потешко се лупи. Подобро е да ги оставите за пржени јајца, а ова за готвење.

Следниот чекор е да ги ставите јајцата во вода само кога ќе почне да врие. Тоа е подобра опција отколку веднаш да ги ставите јајцата и да ги оставите да стојат во таа вода додека не достигне точка на вриење. За да спречите кршење на јајцата додека ги ставате во врела вода, полека спуштете ги со лажица, а потоа намалете ја температурата, така што водата не врие премногу.

Поставете го тајмерот на седум минути ако сакате цврсти, но сепак малку течни жолчки од јајце, и до 10 минути како што сакате целосно варени жолчки.

После тоа, ставете ги јајцата во ладна вода две до три минути, доволно за да го запрете процесот на готвење и можете да ги држите во рака. На крајот, лупењето на јајцата под проточна вода ќе ви помогне брзо и ефикасно да ја отстраните лушпата, пишува Bon Appetit.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote