in ,

СлаткоСлатко

Ставете јајце на дното на саксија со цвеќиња и ќе видите нешто неверојатно! Овој трик ќе ве воодушеви!

Идејата е дека додека јајцата се распаѓаат, тие ја обезбедуваат почвата со многу потребни хранливи материи, помагајќи им на растенијата да растат и да останат здрави.

 

Лушпата од јајце содржи калциум кој му помага на растението да расте и да развива плод.

Друга опција е да ставите јајце и банана во дупката, на тој начин ќе додадете уште повеќе хранливи материи во почвата.

Секој градинар може да ви каже дека почвата е најважниот дел од секоја градина, а она што ја прави почвата важна се хранливите материи што ги содржи. Преку корените, растенијата земаат хранливи материи од почвата, ги апсорбираат и ги користат како основни градежни блокови за да создадат нови клетки. Ако почвата нема доволно различни видови на хранливи материи, растот на растенијата запира и бројот на овошје се намалува.

Лушпите од јајце содржат калциум, неопходен за растенијата.

Друг начин да се користат лушпите да се сомелат и да се попрскаат во земјата. На овој начин ќе избегнете ризик од гниење на јајцето (во тој случај се појавуваат многу непријатни мириси).

 

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote