in ,

СлаткоСлатко УбавоУбаво

Како да чувате тесто за пица: Колку долго може да стои во фрижидер и колку долго во замрзнувач?

Тесто за пица е многу лесно за чување – може да се чува и во фрижидер и во замрзнувач.

Претходно направеното тесто формирано во топче е завиткано во најлон или проѕирна фолија или се става во сад и се покрива со најлон. Кога чувате тесто за пица во замрзнувачот, треба да формирате топчиња, од кои секое е доволно за да направите пица.

Секоја топка е завиткана во најлон. По одмрзнувањето на тестото, се користи како најчесто свежо тесто. Се чува во замрзнувач околу половина година.

Најдобро е да не го чувате тестото во фрижидер повеќе од два или три дена. Колку подолго го чувате тестото, толку повеќе ја губи еластичноста и почнува да станува кршливо. Откако ќе го извадите тестото од фрижидерот, добро е да го испрскате со неколку капки вода и повторно да го замесите. Ако се скрши и покрај водата, подобро е да го фрлите.

Како да чувате тесто?

Квалитетот на готовиот производ зависи од тоа како се чува тестото. Тестото најдобро се чува на температура од околу 18 степени, но ова е погодно само за чување неколку часа. Ова може да се примени само ако тестото е спакувано во сад отпорен на влага или воздух.

 

Тестото не треба да дехидрира, па затоа не се препорачува да се чува на многу топло место. Во исто време, не смееме да дозволиме прекумерно навлажнување на тестото, бидејќи поради прекумерна влага тестото ги губи своите добри својства и станува неупотребливо.

Лиснатото тесто е совршено зачувано во замрзнувачот, но кога се топи, не се препорачува повторно замрзнување. Кога е замрзнат по втор пат, тешко е да се обликува за време на одмрзнувањето и нема да расте за време на печењето.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote