in ,

УбавоУбаво

КАКО да го програмирате вашиот мозок за успех: Едноставна техника која милиони луѓе почнаа да ја следат!

Ако сакате да го програмирате вашиот мозок за успех, треба да научите да размислувате поинаку. Со помош на оваа едноставна техника, секој ден несвесно ќе размислувате и дејствувате на начин што на крајот ќе го оствари вашиот сон!
Дали некогаш сте помислиле дека квалитетот на нашиот живот и благосостојба всушност зависи од моќта на нашиот мозок? Се е до здравје, достигнувања и вештини.

Американскиот неврохирург д-р Санџеј Гупта во еден од своите говори рече дека оваа „моќ“ може да се зголеми со насочување на мозокот кон успех и достигнувања.

 

„Нашиот мозок е цела галаксија. Само што почнавме да разбираме за што е способен“, вели д-р Гупта.

„Сосема е можно комбинациите на одредени неврохемикалии да го промовираат она што го сметаме за свесност и значајно размислување“, додава експертот.

Неврохемикалиите се мали органски молекули кои учествуваат во работата на нервниот систем.

Како неврохирург, д-р Гупта поминал години учејќи како да остане смирен дури и во најнепредвидливите и најопасни ситуации. Навистина, нервозата или паниката во неговата работа не само што се мешаат, туку можат да доведат до многу неповолни последици за пациентот.

Само со промена на мислењето, објаснува тој, можете да го прилагодите пулсот, крвниот притисок, па дури и вашиот имунитет на секоја можна ситуација. Со други зборови, докторот открива дека ако сакате да го програмирате вашиот мозок за успех, треба да научите да размислувате на посебен начин.

Неверојатната моќ на визуелизација
Мозочната „реорганизација“ е можна поради невропластичноста, која вклучува два главни процеси: неврогенеза (раст на нови неврони) и синаптогенеза (формирање на нови врски помеѓу невроните). Можете да влијаете на овие процеси преку медитација, самосвест, свесност и визуелизација.

 

Благодарение на визуелизацијата, можете да ја претворите апстрактната надеж во вистинска слика која не само што ќе ве инспирира, туку и ќе ве мотивира и води. Студијата насловена како „Иднината на меморијата: меморија, имагинација и ум“, тврди дека човечкиот мозок не може секогаш да прави разлика помеѓу информациите складирани во меморијата и информациите создадени преку имагинацијата.

Со други зборови, кога ќе замислите дека веќе сте го постигнале она што го сакате, вие и вашиот мозок почнувате да работите заедно за да го преточите во реалниот живот.

Како да го програмирате мозокот за успех?
За да се „програмира“ мозокот на подолг период, потребно е да се вежба визуелизација најмалку шест недели. Оптимално: 5-10 минути на ден. Главната работа е да не го пропуштите „тренингот“. Ако имате премногу работа или обврски попладне, практикувајте визуелизација веднаш по будењето или пред спиење.

Пред да започнете со процесот на визуелизација, поставете си ги следниве прашања:

Кој е мојот уникатен талент?
Кој ќе биде победник?
Кој е мојот повик во животот?
Што ме нарекува најмногу?
Кои се моите цели?

Важно е да замислите што сакате да постигнете. На пример, планирано е да учествувате на презентација на која ќе присуствува и вашиот претпоставен. Размислете како ќе влезете во канцеларијата, замислете како ќе зборувате со сигурност и како на крајот ќе добиете аплауз и одобрение од вашиот менаџер.

Откако ќе ја создадете оваа слика во вашата глава, на ред е да ја усогласите вашата „меморија“ или „визија“ со она што се случува во реалноста. Ако сакате да станете најдобриот вработен во компанијата или во вашиот сектор, секое утро замислете дека тоа веќе се случило: унапреден сум, се чувствувам самоуверено и задоволно.

Со помош на оваа едноставна техника, секој ден несвесно ќе размислувате и дејствувате на начин што на крајот ќе го оствари вашиот сон!

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote