Бурито со месо е омилено јадење во областа кај што се зборува шпански, но и низ целиот свет – кој ја испробал оваа брза храна, секогаш се враќа на тоа.
Лесно се подготвува, има само неколку состојки, кои можат да бидат конзервирани или замрзнати, запомнете, ова е брза храна! Клучот е во мешавината на зачини кои можете да ги најдете во продавниците.
Потребни состојки:
- Шест тортиљи од пченица
- 300 грама мелено говедско месо
- 150 грама конзервиран црн грав
- Зачин за такоси
- 200 грама варен ориз
- 200 грама замрзната пченка
- Кашкавал
Начин на подготовка:
Запржете го месото заедно со зачините, а доколку е потребно додадете малку вода – не треба да биде премногу течно за бурито, туку по крцкаво.
Сварете ја пченката и исцедете го гравот. Загрејте ја рерната и поставете мал плех со хартија за печење.
Наполнете ги тортиљите прво со месо, потоа со ориз, грав, пченка и на крај изрендајте кашкавал. Внимателно завиткајте ги цврсто, и наредете ги во плех така што преклопениот дел да биде на дното. Печете додека не порумени и послужете веднаш.
По желба сервирајте со кисела павлака, крем сирење, гвакамоле или сецкан кромид и домат.
Коментари
Loading…