in , ,

СлаткоСлатко

КАКО ДА ПРОЦВЕТА ЖЕНСКА СРЕЌА – МАГИЧНО РАСТЕНИЕ КОЕ САМО ДОБРОТО ГО ПРИВЛЕКУВА ВО ВАШИОТ ДОМ: Еве што треба да направите – едноставно е

Растенијата во затворен простор го збогатуваат секој простор и го прават пожив, поприроден, поубав, а едно од омилените растенија е спатифилумот, попознат како „женска среќа“.

Според верувањето, спатифилумот е показател за среќата на жената, привлекува добра енергија, разбирање, љубов меѓу партнерите, чисти од негативните вибрации, но и оживува нова љубов за осамените срца. Исто така, се верува дека цветот носи посебна среќа во домот, а што може да се направи за да процвета?

Цветот на ова прекрасно растение е бел, нежен и елегантен и се издвојува меѓу масивните тропски зелени листови на spathiphyllum. За да цвета, важно е растението редовно да го пресадувате. Доколку не се пресадува редовно, речиси секоја година „женската среќа“ старее и престанува да цвета. Возрасното растение мора да се пресади со делење на корените.

За да може растението обилно да цвета, при пресадувањето му е потребна нова, свежа хранлива почва со биохумус. Старото земјиште не обезбедува соодветна количина на корисни елементи кои се неопходни за обилно цветање.

„Женска среќа“ сака многу силно осветлување. Најдоброто место за поставување саксија со спатифилум е на или во близина на прозорецот. Пожелно е тоа да биде јужната или источната страна. Не го засадувајте во големо саксија, бидејќи коренот сака да биде „набиен“. Ова е растение кое сака влага. Ако воздухот во просторијата е сув, ќе потроши многу енергија за да преживее, а нема да избие за цветот. Затоа погрижете се да има доволно влажност во просторијата.

И конечно, неопходната состојка е љубовта. Негувајте ја „женската среќа“ со многу љубов и таа сигурно ќе ви подари магичен бел цвет.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote