in ,

Што?Што?

Како да проверите дали квасецот е сеуште добар или треба да се фрли?

Без разлика дали правиме леб, кифлички, колачи или нешто слично, потребен ни е квасец. Квасецот се користи за подигање на тестото, а треба да се чува во соодветни услови за да нарасне тестото.

Постои лесен начин да проверите дали квасецот е сè уште активен или дали е добар или треба да се фрли.

Во половина чаша топла вода додадете 2,5 лажички квасец и една лажичка шеќер. Внимавајте водата да не е премногу топла, бидејќи во тој случај нема да дозволи квасецот да делува.

Откако ќе ги додадете квасецот и шеќерот, промешајте го растворот и оставете ја чашата на собна температура десет минути.

По само неколку минути, на површината треба да се појават меурчиња или пена. По 10 минути смесата во чашата треба да се удвои. Тоа значи дека квасецот е активен и можете да го користите за готвење.

Ако и по десет минути нема меурчиња или количината во шолјата е зголемена, тоа е знак дека квасецот веќе не е добар и дека треба да го фрлите.

Квасецот најдобро се чува до наведениот рок, но доколку го чувате во фрижидер може да ви издржи многу подолго, пишува Jessica in the kitchen.

Како ви се допаѓа?

-1 поени
Upvote Downvote