in , ,

СлаткоСлатко УбавоУбаво

КАКО ДА ПРЕПОЗНАТЕ ВИСТИНСКИ МЕД? Овие трикови ќе ви помогнат во тоа!

Како да препознаете вистински мед и да бидете сигурни дека тој е купен природен производ, а не мешавина од вештачки шеќери и ароми? Еве неколку многу едноставни трикови

 

1) Проверете ги состојките на етикетите

Вистинскиот мед има само една состојка, а тоа е – мед!

2) Цена

Честопати, претерано ниската цена може да ви покаже дека она што го купувате не е вистински, органски мед, но дека се додадени некои други состојки.

3) Тест за ротација

Свртете ја теглата со мед наопаку и видете колку брзо медот ќе тече на спротивната страна. Вистинскиот мед тече полека и континуирано, додека оној со вештачки адитиви капе повеќе.

4) Тест со стапчиња

Земете кинески стапчиња за јадење (или кои било други обични), натопете ги во мед и гледајте како се однесува. Медот во кој се додадени засладувачите ќе почне да капе, додека вистинскиот мед ќе протекува континуирано.

5) Тест со вода

Полека истурете го медот во чаша топла вода. Ако почне да се раствора веднаш, тоа значи дека се додадени вештачки засладувачи. Напротив, ако е вистински мед, тој веднаш ќе потоне на дното.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote