in ,

Што?Што?

Правете го ова секој ден: Топ совети за заштеда на пари

epa07589187 An image showing the new 100 euro and 200 euro banknotes during their presentation by the Deutsche Bundesbank, German central bank, in Frankfurt Main, Germany, 21 May 2019. EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Како да заштедите повеќе пари е тема која ги интересира сите, особено по празниците и кога ќе почнеме да размислуваме за летните одмори.

Многу совети за ова може да се прочитаат на Интернет, но не сите од нив се применливи во нашите околности.

Најдобрата препорака, според Душан Узелц, уредник на порталот „Каматица“, е секоја вечер да ја проверувате вашата сметка.

 

На пример, ако имате 450 евра на вашата сметка, префрлете 10 евра на заштеди таа вечер. Или, ако видите дека останале уште 300 евра, тогаш 4 евра одат на штедна книшка. И така натаму, до крајот на месецот.

На форумите посветени на оваа тема на интернет велат дека некои успеале да заштедат стотици, па и илјадници евра за една година. Се разбира, целосен увид во нивните финансии не е можен, па другите со право прашуваат дали тоа е навистина возможно за секого. Сепак, советот воопшто не е без психолошка основа. Напротив.

 

„Кога секоја вечер ја проверувате сметката, имате точен поглед колку пари трошите. Сигурно често ќе се прашувате – добро, што купив денес, во што отидоа парите. А тоа е патот до менаџирање на патот“.

Истиот рецепт може да се примени со подигање на сè од сметката на почетокот на месецот, односно кога ја добивате платата и редовно проверувате колку пари останале. Гледањето како се намалува количината на пари ни помага подобро да ги видиме нашите трошења.

Штедењето, како што се вели, е квалитетно управување со парите, а за него најважно е да се дефинираат приоритетите на дневно, неделно, месечно, а потоа годишно и долгорочно ниво.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote