in ,

УбавоУбаво СлаткоСлатко

КАКО ДА ЗГОТВИТЕ МЕКИ КОМПИРИ КОИ НЕ СЕ РАСПАЃААТ: Заменете ја водата со една состојка – многу луѓе не знаат, но тоа многу олеснува

За многу салати и јадења, потребни ви се меки компири кои не се распаѓаат. Ако ги зготвите во млеко, ќе  добиете токму тоа.

 

Секој сака компир без разлика како е подготвен. Но, ако сакате да го зготвите за да не се распадне, а сепак секое парче е меко, тогаш гответе го во млеко наместо во вода. Резултатот ќе ве воодушеви, а можете да послужите и варени или пире од компири. Вака подготвениот компир може да се пече подоцна или да се користи за руска салата, само внимателно процедете ги.

Подготовка:

Компирите излупете ги, исечете ги на четвртинки, а ако се големи, тогаш уште помали. Потоа ставете го во тенџере, додадете вода и варете 10 минути. Во меѓувреме загрејте го млекото, па по 10 минути исцедете ги компирите и прелијте ги со млекото. Веднаш посолете, измешајте и варете на тивок оган 20-25 минути. Потребно е да се готви покриено на ниска температура, во спротивно млекото ќе изгори или ќе зоврие. Компирите сварени во млеко нема да се распаднат, но во исто време секоја четвртина ќе биде мека. На крајот од готвењето можете да го тргнете капакот за малку да испари млекото, а кога се ќе биде готово додадете путер, оставете да се вари 5 минути и послужете посипете со ситно сечкани свежи билки. Или пасирајте ако сакате пире од компири.

Како ви се допаѓа?

-1 поени
Upvote Downvote