in ,

УбавоУбаво

Како всушност живеат децата во Шведска

Од 1842 година, секое дете во Шведска има право да оди на училиште, со закон. Денес има десет години задолжително школување, поделено во четири фази: forskoleklass (предучилишна година, година 0), lagstadiet (години 1–3), mellanstadiet (години 4–6) и hogstadiet (години 7–9). Поголемиот дел од децата потоа одат во општо средно училиште (повисоко средно училиште или еквивалентно на американското средно училиште за 10-12 години) и дипломираат кога ќе наполнат 18 или 19 години. Училиштето е целосно субвенционирано од даноци, со исклучок на градинката која делумно е финансирана од државата. На децата на возраст од шест до 13 години им се нуди нега после училиште пред и после училиште.

Учебната година

Шведската учебна година трае од август до јуни, со есенски распуст во октомври, божиќен распуст, зимски распуст во февруари и март и распуст за Велигден.

Закони

Околу една петтина од 10-те милиони жители на Шведска се на возраст под 18 години. Шведскиот закон гарантира дека децата се добро заштитени и дека нивните права се заштитени.

Народниот правобранител за деца е владина агенција која ги штити правата на децата и се грижи за нивните интереси. Тој следи како општеството ја почитува Конвенцијата на Обединетите нации за правата на детето. Се залага за нејзино спроведување во шведските општини, регионалните совети и владините агенции.

Шведска беше една од првите земји што ја потпиша Конвенцијата на ОН и ја вклучи во шведското право во 2020 година.

Незаконски е да се удираат деца

Во 1979 година, Шведска забрани удирање деца, и дома и на училиште – како прва земја во светот.

Како ви се допаѓа?

-1 поени
Upvote Downvote