in ,

Капсаицин – здравје во лути пиперки

Дали некогаш сте се запрашале зошто чили пиперките се толку лути?

Тоа е затоа што содржат капсаицин – супстанца откриена во 19 век, која е безбојна и без мирис.

Капсаицинот им дава лутина на растенијата, но и бројни здравствени придобивки.

Го има во свежи, суви или мелени лути пиперки.

Лутите пиперки долго време ги користеле Корејците, Индијанците, Јапонците и Кинезите во нивната традиционална медицина за проблеми со варењето и циркулацијата.

Лутиот вкус носи здравје

За да се измери лутината на пиперките, се користи т.н. Scovill скала.

На пример, чистиот капсаицин има дури 16 милиони Scovill единици.

Тој е толку моќен што би ги почувствувале неговите „огнени“ својства дури и кога ќе се разреди речиси милион пати.

Затоа, ако почнувате да го користите, нека биде во многу мали количини, за да можете постепено да ја зголемувате дозата.

Немојте да се изненадите ако по нивното консумирање почувствувате промена на расположението на подобро.

Причината за ова е што капсаицинот создава топлина во телото, а со тоа го стимулира ослободувањето на ендорфин што придонесува чувство на удобност и релаксација.

Долго време се веруваше дека лутите пиперки предизвикуваат чир на желудник, но истражувањето го потврди спротивното.

Нивната моќна состојка капсаицинот не само што не предизвикува чиреви – туку спречува повторно нивно појавување.

Капсаицинот ги уништува бактериите внесени со храна и го стимулира производството на гастрични сокови кои придонесуваат за здравјето на желудникот.

Воведувајќи капсаицин во вашата исхрана, можете да ги ублажите настинките, гадење, хемороиди и други проблеми.

Може да јадете лута чили пиперка – свежа ,сува или мелена и да ја користите како зачин при готвење.

Помага при проблеми со дегестивниот систем и менструацијата

Капсаицинот ги ублажува грчевите и болките во цревата и стомакот, истовремено стимулирајќи варење.Го зголемува лачењето на дигестивните сокови и се бори против бактериите што можат да предизвикаат инфекција.

Исто така, помага при болка во менструацијата и дијареја.

Помага при слабеење

Зачинетиот вкус на капсаицинот јо поттикнува топлината во телото, што е познато како процес на термогенеза.

Овој процес бара дополнителна потрошувачка на калории, благодарение на тоа се топат и масните наслаги.

Неколку студии покажаа дека капсаицинот го намалува апетитот, односно придонесува рамнотежа помеѓу чувството на глад и ситост, и затоа се препорачува за оние кои сакаат да ослабнат.

На луѓето кои се склони кон прејадување им се препорачува да јадат салата со додавање чили пиперки како предјадење.

Ја ублажува болката и го олеснува артритисот

Капсаицинот се покажа како ефикасен кај артритис и болки во зглобовите и мускулите.

Денес во Америка и Европа, оваа состојка се додава во разни масти и креми кои се наменети за ублажување на артритисот и остеоартритисот.

Еден научен тим од Бостон беше во можност да ја докаже ефикасноста на капсаицинот како анестетик.

Се администрираше за време на анестезија со помала доза на фармацевтски анестетик.

Она што ги фасцинираше беше фактот дека ублажувањето на болката со капсаицин не беше придружено со вкочанетост и мускулна вкочанетост, кои се јавуваат кога се користи фармацевтски анестетик.

Кога да се избегне капсаицинот?

Не ставајте крем капсаицин на оштетена кожа или отворени рани.

Лутите пиперки и кремите со капсаицин во никој случај не се наменети за деца под 2-годишна возраст.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote