in

Кардиолог открива која храна да ја избегнувате ако се грижите за здравјето на вашето срце

Често забораваме дека она што е на нашата чинија, исто така, влијае на здравјето на вашето срце.

„Храната здрава за срцето содржи хранливи материи за кои се покажа дека имаат корист од кардиоваскуларниот систем или го намалуваат ризикот од развој на срцеви заболувања со намалување на лошиот LDL холестерол и триглицериди во крвта, намалување на крвниот притисок, контрола на телесната тежина и / или подобрување на чувствителноста на инсулин.

Омега-3 масни киселини, калиум, калциум, магнезиум, растителни влакна, фитонутриенти и антиоксиданти се најважни, а нивниот удел е најголем во медитеранската храна и DASH диетата, така што тие се најдобриот избор за оние кои сакаат да го одржат или подобрат срцето здравје.

Науката ја поддржува оваа теорија. Тој вели дека менито засновано на житарици, јаткасти плодови и мешунки, како и помалку млечни производи и масти здрави за срце може да го намали ризикот од кардиоваскуларни заболувања за околу една третина, според една студија од 2016 година објавена во Journal of the American College of Cardiology.

Па, која храна добива црвено светло кога станува збор за здравјето на срцето?

Еве го списокот:

  • Преработени деликатеси од месо
  • Хот дог
  • Печена кокошка
  • Пржено пилешко
  • помфрит
  • Чипови
  • Овошни смути
  • Зелен сок
  • Конзервиран зеленчук
  • Јогурт со вкусови
  • Гранола
  • Маргарин
  • Готови замрзнати јадења
  • Кечап
  • црвено месо
  • сол
  • Преливи за салата
  • бел леб
  • бел ориз
  • Спортски пијалоци
  • Енергетски пијалоци
  • Пица
  • Алкохол
  • Путер од кикирики без маснотии
  • Снегулки со шеќер

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

-1 поени
Upvote Downvote