in ,

УбавоУбаво

Кажете им го ова на децата и ќе посеете семе на среќни луѓе

За да не се случи повеќето реченици што му ги испраќате на вашето дете да бидат само некакви „наредби“, ви донесуваме примери како вашите мисли ќе бидат мотивирачки и охрабрувачки за вашето дете.

Детето треба да види дека навистина ги забележувате неговите напори, а не само неговите грешки и недостатоци. Не е доволно одвреме-навреме да кажувате „добро дете“, „паметно мое“ или што и да кажете, бидејќи користејќи само еден ист израз, понекогаш може да се сфатат како автоматско повторување без искреност. На крајот на краиштата, ваквите едноставни примери на пофалби всушност не се наменети да поттикнат добро идно однесување, туку само да ги нагласат вообичаените позитивни атрибути на детето. Речениците кои навистина го поттикнуваат детето да се вклучи во одредено прифатливо однесување се повеќе фокусирани на тоа што и како детето направило, наместо на тоа кој го направил тоа. Ова му помага на детето да цени повеќе вредности како трудољубивост, усовршување, соработка со другите, упорност.

Список на кој можете да додадете.

Охрабрувачките реченици можат да бидат многу едноставни, како: „Благодарам за помошта!“ или „Навистина се обиде!“, а тоа може да биде нешто од следново:

Можеш да бидеш горд на себе!

Погледнете колку сте совршени во тоа!

Тоа е резултат на вашата напорна работа!

Навистина се потрудивте вашата соба да изгледа чиста!

Изгледа навистина уживаш во темата!

Фала што ми помогна да ја поставам масата, сега изгледа многу подобро.

Забележав дека си многу трпелив со брат ти. Ви благодарам.

Што мислиш за тоа?

Вашата напорна работа се исплатеше!

Ова е тешка задача, но ќе успеете да ја решите! Обиди се повторно.

Погледнете колку далеку сте стигнале!

Имам доверба во вашата одлука.

Времето што сте го вложиле во оваа задача навистина се исплати.

Сакам да бидам со тебе!

Тоа е добра идеа!

Гледам дека навистина се грижиш за тоа!

Благодарам за идејата што ми ја даде!

Вие го правите тоа со таква леснотија!

Гледам дека потрошивте многу време размислувајќи за тоа…

Навистина чувствувам дека сме тим кога вака работиме заедно.

Се разбира, ништо од ова нема смисла ако навистина не го мислите или го кажувате кога детето навистина не го заслужува. Во зависност од возраста и способностите на детето, овие реченици лесно може да се менуваат и дополнуваат. Не пропуштајте да го забележите сјајот во очите на вашето дете по добро завршената работа и вашата забелешка, бидејќи на сите ни треба одвреме-навреме поттик за да се чувствуваме подобро и повредно и да видиме дека тоа се цени и забележува. Затоа, не штедете се во давањето вакви изјави и насочете ги не само кон детето, туку и кон вашиот партнер и колеги од работа и до сите оние кои навистина го заслужуваат тоа.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote