in ,

Што?Што?

Кинески научници официјално: Можеби фативме сигнали од вонземјани

Кинеските научници тврдат дека нивниот џиновски телескоп „Небесно око“ можеби ги фатил знаците на вонземска цивилизација.

Истражувачите од Нормалниот универзитет во Пекинг пронашле „неколку случаи на можни технолошки траги на вонземски цивилизации“, се вели во извештајот објавен во вторникот во Science and Technology Daily, официјалното списание на Министерството за наука и технологија.

Сигналите беа откриени од 500-метарскиот сферичен радио телескоп на Кина (FAST), единствениот гигантски радиотелескоп со една антена во светот. Неформално е познато како „Небесно око“.

Космологот Џанг Тонџи, некогаш наречен „најголемиот ловец на вонземјани во Кина“, рече дека FAST лоцирал „неколку теснопојасни електромагнетни сигнали различни од оние фатени во минатото“.

Жанг, сепак, исто така изјави дека новите сигнали би можеле да бидат само радио пречки: „Можноста дека сомнителниот сигнал е некој вид на радио пречки е исто така многу голема и треба дополнително да се потврди и исклучи. Ова може да биде долг процес. ”

Како што претходно објави Азми Харун од Инсајдер, телескопот FAST, лоциран во провинцијата Гуижоу, може да детектира слаби радио бранови од пулсарите и материјалите во далечните галаксии.

Телескопот беше завршен во 2016 година, а опсерваторијата чинеше 171 милион долари.

Од септември 2020 година, една од главните функции на телескопот е потрагата по вонземски живот. Универзитетот во Пекинг работи со научници од Универзитетот во Калифорнија, Беркли, на оваа програма.

До денес, овие истражувачи идентификувале две групи сигнали од 2019 година при обработката на податоците во 2022 година и една група сигнали оваа година, изјави Џанг за Science and Technology Daily.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote