in ,

Што?Што? ТаженТажен

Како би изгледала планетата кога би била потопла за четири степени?

Во моментов планетата е за околу 1 степен потопла од пред 150 години. Еден степен можеби не звучи страшно, но ова затоплување доведе до тоа да живееме во клима во која почесто се случуваат топлински бранови, суши и разни други температурни екстреми. Затоплувањето од 4 степени, што во моментов одговара на песимистично сценарио за нашата иднина, би значело драматично поинакви услови на Земјата.

„Навистина е добро овие 4 степени само да ги замислуваме и да не живееме во такво време, зашто тоа е аномалија која е еквивалент на аномалијата кога планетата ќе премине од ледена во меѓуледена доба“, објаснува Владимир Ѓурѓевиќ, професор по метеорологија на Факултетот за физика од Белград.

„Во моментов не е ни можно еден град од неколку милиони луѓе да го преселите десетина километри од крајбрежјето“.

Покрај зголемувањето на нивото на морињата во делови од светот комбинацијата од висока температура и влажност на воздухот би можела да биде таква што овие локации практично ќе ги направи ненаселиви.

„Првенствено зборуваме за тропските области, а овие области веројатно би биле ненаселиви зашто би биле толку непријатни за живот што луѓето речиси сигурно би се обиделе да заминат на некое друго место“, наведува професорот Ѓурѓевиќ.

Дали има надеж?

На почетокот на 21 век нашето општество навистина беше на пат да заврши на планета која е драстично потопла од денес, но за среќа нештата се менуваат.Иако сликата која ја опиша професорот Ѓурѓевиќ делува навистина црно, сепак треба да се има предвид дека ова е песимистичко сценарио за идно затоплување. На почетокот на 21 век нашето општество навистина беше на пат да заврши на планета која е драстично потопла од денес, но за среќа нештата се менуваат.

Првенствено благодарение на големиот напредок на полето на обновливите извори на енергија сега повеќето држави имаат планови емисиите на гасови со ефект на стаклена градина да ги сведат практично на нула до средината на овој век. Покрај тоа, голем број компании уште сега користат претежно чиста енергија и планираат уште следните две децении потполно да го декарбонизираат своето работење.

Според проценките на организацијата Climate Action Tracker, ако се исполнат овие најави и ветувања (што е едно големо „ако“), планетата до крајот на веков би се затоплила за 2,1 степен. Тоа сè уште не е добро, но сепак е многу подобро од опишаното песимистичко сценарио.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote