in

Што е побезбедно; Telegram или Signal?

Telegram или Signal, кои се сметаат за алтернатива на WhatsApp, кој доби сериозни реакции со ажурирање на договорот за корисник за проширување на правото за споделување на податоците, беа споредувани во однос на безбедноста и одликите за приватност.
WhatsApp во моментов е најголемиот светски сервис за пораки со повеќе од 2 милијарди месечни активни корисници. По промените направени во скоро сите земји (вклучително и Македонија) во политиката за приватност на WhatsApp што ја користат 40 милиони луѓе мигрираа на телеграм за многу кратко време, корисници имаат сериозна бројка од околу 500 милиони корисници на Telegram. Другата силна алтернатива Signal се наведува дека има 10-20 милиони активни корисници месечно. Digitalage истражуваше која од овие три апликации е побезбедна во однос на приватноста на податоците.

Hangisi Daha Güvenli; Telegram mı, Signal mi?

WhatsApp
WhatsApp ја заврши интеграцијата на својата опција за енкрипција од крај до крај (E2E) во 2016 година. Според официјалното соопштение на платформата, WhatsApp не може да ја види содржината на криптирани пораки од крај до крај или да слуша повици. Бидејќи шифрирањето и дешифрирањето на пораките испратени и примени преку WhatsApp е целосно направено на вашиот уред. Пред пораките да го напуштат вашиот уред, тие се обезбедени со заклучување за шифрирање и клучот за оваа заклучување е достапен само во приемникот. Покрај тоа, копчињата се менуваат со секоја испратена порака.Сепак, да забележиме дека E2E е развиен од Open Whisper Systems, името што стои зад гласникот Signal. Бидејќи е со отворен извор, E2E се смета за еден од најдобрите протоколи за спроведување на енкрипција од “крај до крај“.

Но, WhatsApp не криптира бекап (облак или локален). Бекапите на WhatsAp се прават на iCloud и Google Drive и додека WhatsApp ги криптира вашите разговори во апликацијата, не ги криптира вашите бекап на WhatsApp на iCloud и Google Drive. Од друга страна, WhatsApp исто така презеде чекори за решавање на безбедносниот проблем што се појави во групните разговори во изминатите месеци. Накратко да го запомните овој проблем; Откриено е дека функцијата „Покани на групна врска“ на WhatsApp му дозволи на Google да индексира групи, правејќи ги достапни преку Интернет, така што релевантните врски може да се споделуваат надвор од безбедносната и доверлива услуга за пораки на WhatsApp.

Иако WhatsApp делумно ги реши проблемите со приватноста, темата на дискусија во последните денови е целосно надвор од нив. Новиот договор на WhatsApp, кој вклучува ажурирања во нејзината политика за приватност, ги информира корисниците на земјите што не се членки на ЕУ дека ќе ги споделат своите податоци со Фејсбук, и доколку не се согласат, нема да можат да користат WhatsApp по 8 февруари. Со ова наметнување, немаат никаква смисла сите безбедносни карактеристики и подобрувања што ги нуди WhatsApp.

Hangisi Daha Güvenli; Telegram mı, Signal mi?

Telegram
Друга апликација за размена на инстант пораки заснована на облак, Telegram стана сè попопуларен во последните неколку години со своите предности во безбедноста на податоците. Тврдејќи дека не споделил податоци со ниту една трета страна, вклучително и со владите, Телеграм организирал натпревар на 4 ноември 2014 година, на кој ќе му додели 300 илјади долари на лицето кое може да пристапи до пораките за кои разговарале основачите меѓу нив, и тоа не бил победник на натпреварот, што заврши на 11 февруари 2015 година. Според политиката за приватност на платформата, сите податоци се чуваат многу криптирани. Сепак, клучевите за криптирање се зачувуваат во други DC во различни јурисдикции. На овој начин, пристапот до корисничките податоци е речиси невозможен. Телеграма нуди енкрипција од крај до крај меѓу двајца корисници на Интернет, по избор под одликата за приватни разговори. Пораките испратени преку тајни разговори се шифрирани со протоколот MTProto на услугата, а на пораките испратени на овој начин може да се пристапи само од уредот каде што е инициран тајниот разговор и тајниот разговор е прифатен. Тајна функција за разговор, но не опфаќа групи или канали. Забележете исто така дека нема компјутерски пристап до тајни разговори за корисниците на Windows и Linux.

Hangisi Daha Güvenli; Telegram mı, Signal mi?

Signal
Се чини дека Signal е малку пред WhatsApp и Telegram, каде безбедноста е во прашање. Главната предност на Signal, чиј главен фокус е шифрирана комуникација, е што изворниот код е отворен. Сите услуги за пораки и телефонски повици што ги нуди Signal се криптирани од крај до крај. Податоците за разговорите на корисниците се уништуваат без да бидат зачувани на серверите на Signal. Платформата го користи протоколот за сигнал со отворен извор за да спроведе криптирање од крај до крај. И како WhatsApp, енкрипцијата E2E ги опфаќа сите форми на комуникација на Signal.

Од друга страна, сигналот ги криптира скоро сите нивни метаподатоци, односно кој со кого и кога контактира, за да ги заштити своите корисници. Со технологијата наречена Sealed Sender, која Signal ја воведе во 2018 година, воведе нова опција што ја зголемува безбедноста на идентитетот на испраќачите. Со оваа одлика, дури и самата платформа не знае кој кому испраќа, и ова обезбедува крајна приватност.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote