in

Што?Што?

Дали знаете во кој случај детето нема да ја има истата група со неговите родители?!

Иако правилото е дека бебето треба да има крвна група од најмалку еден родител, тоа не е секогаш така. Потоа, со iousубопитни погледи, почнуваат да се појавуваат прашања дека можеби нема никаква врска со соседот или поштарот.. На крајот на краиштата, како да се објасни овој нелогичен феномен?

Генетиката е голем хаос за нас „не стручните“, па затоа не е лесно да се разбере како е можно детето да има различна крвна група од двајцата родители. Сепак, како и во сè, тука има правила, но има и исклучоци.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zavod za transfuziju krvi CG (@zavodzatransfuzijukrvi)

Во основата на сето тоа се наоѓаат дури 20 000 гени кои сите ги имаме и кои се комбинираат едни со други. Меѓу нив е генот за крвната група, поточно, генот А, Б, О. Постојат три различни верзии на овој ген АБО и тоа се верзиите А, Б и О.

Во едноставниот свет, тие три верзии би дале три крвни групи, а детето би имало една од крвните групи на родителите. Но, не е така.

Имено, повеќето гени имаат две копии – едната копија ја добиваме од нашата мајка, а другата од нашиот татко. Значи, и двајцата родители имаат по две копии од своите гени и двајцата му даваат на бебето по една копија.

Затоа работите не се толку едноставни.

Бидејќи имаме две копии на ген за крвна група и постојат три можни верзии на тој ген, сето тоа дава шест можни комбинации. Овие генотипови на крвна група се АА, АО, ББ, БО, АБ, ОО.

Значи, постојат шест комбинации и постојат четири крвни групи за нас познати – А, Б, АБ и О. Сепак, за да се направат работите уште покомплицирани, постојат протеини кои одат заедно со гените на крвните групи, со нула ген – нема.

И кога ќе ги погледнете сите можни комбинации и варијации, јасно е дека крвната група само на родителите не кажува доволно и дека генотипите на родителите се многу важни за која крвна група ќе има бебето.

Затоа, на пример, можно е бебето да има крвна група ако и мама и тато имаат, но исто така е можно да има и нулта крвна група. Шансите за тоа се 25 проценти, токму поради тие аранжмани за геном и протеини.

Особено интересен случај е кога едниот родител има крвна група АБ, а другиот нула. Тогаш, бебето има крвна група која не припаѓа на ниту еден родител – А или Б.

И иако сето ова изгледа нелогично на прв поглед, ако навлеземе подлабоко во генетиката, гледаме дека е можно. Исто така е можно родителите со нулта крвна група секогаш да имаат бебе со – нула крвна група.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote