in

Што?Што?

Кога да ги миеме забите – пред или после оброк

Имено, иако повеќето луѓе ги мијат забите после појадокот, тоа е погрешно.

 

Како што објаснуваат стоматолозите, додека спиеме се размножуваат бактериите кои предизвикуваат наслаги во устата. Ова е една од причините зошто често се будиме со лош здив. Четкањето со паста за заби што содржи флуор ги отстранува наслагите и бактериите од забите, а четкањето ја штити и забната глеѓ од киселина во храната.

Очигледно, треба да избегнуваме да ги четкаме забите најмалку 30 минути после јадење ако консумираме нешто кисело, а тоа вклучува храна како тост, агруми и кафе. Освен тоа, ако ги измиеме забите прво наутро, ќе започнеме со производство на плунка. Една мала студија покажа дека по миењето на забите на учесниците во студијата, дошло до скок во производството на плунка, која помага во разградување на храната и ги убива штетните бактерии во устата.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote