in

ОВА МОРА ДА ГО ЗНАЕТЕ! Кога печките, камини и генераторите се опасни по живот?

За трагедијата кога осум млади луѓе се задушија во викенд куќа во Босна и Херцеговина на новогодишната ноќ сè уште се зборува во целиот регион. Кога камини, печки и други радијатори се опасни по живот?

Јаглерод моноксидот е цитотоксичен гас. Што значи тоа – дека е токсин за клетките, така што ги уништува сите клетки во телото што го примаат наместо кислород, па страдаат мозокот и мускулите и срцето. “заспива и не се буди“, објаснуваат токсиколозите.

Труењето во домот најчесто е предизвикано од јаглерод моноксид. Камини, печки, грејачи, агрегати на цврсти или течни горива може да бидат потенцијална опасност и затоа е важно да купите овластени уреди и да имате функционален оџак.

„За да го одржуваат правилно, што е обично најголемиот проблем, луѓето некако го инсталираат правилно, но многу ретко ги одржуваат структурите на оџаците во текот на годината, особено ако се наоѓаат во колиби или во некои куќи кои не ги користат постојано. проверете го оџакот, исчистете го, исчистете го од наталожената саѓи и саѓи “, посочува проф. д-р Александар М. Јововиќ.

Знаеме колку е опасен моторот што работи во затворена гаража, но треба да се внимава и на генераторите и на разни апарати што користат јаглеродни горива да не работат во близина на прозорци или, на пример, отвори за вентилација, преку кои издувните гасови можат да влезат во затворени простори..

„Се води голема грижа да не оставаат апарати за гас, потоа разни течни и гасни печки, кои работат во текот на ноќта, без да ги проветруваат тие простории, да легнат. Потенцијално, сите тие се голема опасност поради производството на јаглен. -моноксиди, иако се целосно технички тестирани, доволно е малку невнимание за да се случи трагедија “, вели Јововиќ.

Ако концентрацијата на јаглерод моноксид во просторијата е 0,2 проценти, фатален исход може да се случи за два часа.

„Не е проблем да се вентилира малку просторија на секој час, половина час, да се залади и пријатно, а во исто време да се истера тој јаглерод моноксид. Денес има некои уреди што можат да препознаат дали има јаглерод моноксид. , дури велат дека не се премногу скапи, но тоа е превенција “, наведува Јоксовиќ.

Истражувањата покажуваат дека по труење со алкохол, труењето со јаглерод моноксид е една од најчестите форми на труење, главно во зимските месеци, токму поради употребата на радијатори на јаглен, дрво, масло, гас.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote