in

Компанијата на Бил Гејтс пушти 150 илјади модифицирани комарци во природата!

Американската биотхнолошка компанија Окситек која е подржувана од милијардерот Бил Гејтс пушти 150 илјади генетски модифицирани комарци во природата.

Ова е само еден дел од комарците кои треба да бидат испуштени во природата, а во иднина се очекува да се пуштат уште повеќе. Овој потег предизвика многу различни мислења во светот.

Ваквиот проект треба да помогне да се намали вкупниот број на специфичен вид на комарци кои пренесуваат опасни болести како што е маларијата. Крајната цел е да се намалат смртните случаи предизвикани од комарците.

Проблемот е што не може да се предвиди дали нешто непредвидливо ќе се случи со модифицираните комарци откако ќе се пуштат во нивната нова средина -природата.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote