in , ,

СлаткоСлатко УбавоУбаво

ПОДОБРИ ОД СИТЕ ДОСЕГА ШТО ГИ ИМАТЕ ЈАДЕНО – КРОФНИ ПОЛНЕТИ СО ЧОКОЛАДА И ВАНИЛА: Меко тесто полно со фил – нема да можете да одолеете

Со овој рецепт ќе добиете меки и воздушни крофни кои се исполнети со вкусни филови од чоколадо и ванила.

 

Сигурно често сте правеле крофни, но со овој рецепт ќе добиете совршено тесто. Толку меко и воздушно со ванила или чоколадо ќе ги остави сите оние кои ќе ги пробаат без текст. Подготовката е едноставна, иако бара малку време, но се исплати.

Крофните се популарни поради нивниот фантастичен вкус и сега има онолку верзии колку што можете да направите. Тие можат да бидат без масло, празни, пржени … Но, дали знаевте со каква традиција се поврзуваат крофните?

Порано се славеше со сервирање крофни попрскани со шеќер во прав и, ако финансиската состојба го дозволуваше тоа, со шампањ. Одлична комбинација е, пробајте ако веќе не сте ја направиле.

Состојки за 12 крофни:

За тестото:

  • 350 гр брашно
    150 гр брашно за торта
    70 гр шеќер
    малку сол
    6 гр сув квасец
    2 јајца
    285 мл млеко
    45 гр несолен путер

За полнење ванила:

  • 3 жолчки
    50 гр кафеав шеќер
    16 гр брашно за торта
    250 мл млеко
    1,5 лажички екстракт од ванила

За чоколаден фил:

  • 3 жолчки
    45 гр шеќер
    16 гр брашно за торта
    250 мл млеко
    50 гр чоколадо

Наросување:

  • 30 гр шеќер
    30 гр шеќер + 8 гр какао во прав

 

Подготовка:

За фил од ванила:

Изматете ги јајцата, потоа додадете го шеќерот и добро промешајте. Потоа додадете брашно во смесата, промешајте, топло млеко и ванила. Кога сè ќе се соедини, ставете го да се готви додека не згусне. Постојано мешајте. Трансфер во сад, покријте го со фолија за храна и ставете го во фрижидер.

За чоколадниот фил:

Изматете ги јајцата, па додадете ги шеќерот и брашното. Добро промешајте по секое додавање. Потоа истурете топло млеко и варете на постојано мешање додека не се згусне. Извадете го од шпоретот, па додадете го чоколадото. Мешајте додека не се соедини целосно. Покријте со фолија за храна и кул.

За крофните:

Измешајте ги двете брашно, квасец, шеќер и сол. Победете ги јајцата, па истурете го млекото и додадете ја смесата во брашното. Месете го тестото, потоа додадете путер во собна температура и дополнително замесете за да се соединат состојките. Покријте и оставете го еден час. Промешајте малку, па исечете на 12 дела, па формирајте топчиња од околу 75 гр. Покријте и оставете уште 15-20 минути. Потоа израмнете ја секоја топка со рацете, а потоа обликувајте ги топчињата повторно, покријте ги и оставете ги сега околу 45-60 минути. Излупете тиква, изрендајте ја и оставете ја да се исуши 10 минути. Пржете ги на многу масло што добро сте го загреале, околу 2 минути од двете страни.
Измешајте ги оладените фила, а потоа истурете во 2 вреќи за замрзнување или торба за украсување торта. Направете дупка во крофните, па оние што ќе ги наполните со ванила, превртете ги со фил, па пополнете ги, а оние што ќе ги наполните со чоколаден фил, превртете го во мешаниот шеќер и какао, па наполнете ги.

 

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote