Стара посластица на малку поинаков начин.
Состојки:
- 500 гр мазно брашно
- 20 гр свеж квасец
- 3 лажици шеќер
- 1/3 лажици сол
- 200 мл топло млеко
- рендана кора од половина лимон
- 1 ванилин шеќер
- 2 жолчки
- 100 гр стопен путер
- џем или чоколадна намачка за полнење
- жолчки за обложување
- шеќер во прав за посипување
Подготовка:
Во 100 мл топло млеко, ставете коцка квасец и додадете лажичка шеќер и оставете го квасецот да нарасне.
Во голем сад, додадете брашно во кое правите мала вдлабнатина и ставете го преостанатиот квасец, шеќерот, ванилиниот шеќер, жолчките, изренданата кора од лимон и постепено додавајте го течниот дел од смесата (преостанатите 100 мл топло млеко и стопен маргарин).
Лесно измешајте сè.
Најдобро е прво да го обработите тестото со спирални екстензии на миксер додека не започне да се одделува од садот, а потоа продолжете со рацете на работната површина.
Кога ќе почувствувате под прстите дека тестото е компактно, оставете го да одмори и да нарасне еден час.
Откако ќе го замесите тестото, одвојте ги 12-те мали парчиња, кои потоа ќе ги обликувате во мали топчиња, и ќе ги наполните со џем или чоколадо.
Ставете ги подготвените топчиња во плех обложен со хартија за печење и израмнете ги секоја малку за да добиете форма на крофна.
Покријте ги и оставете ги да одморат 40 минути.
Кога крофните ќе нараснат, премачкајте ги со жолчка и ставете ги во рерна загреана на 180 степени од 15 до 20 минути, додека не поруменат.
Печените крофни наросете ги со шеќер во прав.
На здравје!
Коментари
Loading…