in

Крофни во рерна

Стара посластица на малку поинаков начин.

Состојки:

  • 500 гр мазно брашно
  • 20 гр свеж квасец
  • 3 лажици шеќер
  • 1/3 лажици сол
  • 200 мл топло млеко
  • рендана кора од половина лимон
  • 1 ванилин шеќер
  • 2 жолчки
  • 100 гр стопен путер
  • џем или чоколадна намачка за полнење
  • жолчки за обложување
  • шеќер во прав за посипување

Подготовка:

Во 100 мл топло млеко, ставете коцка квасец и додадете лажичка шеќер и оставете го квасецот да нарасне.

Во голем сад, додадете брашно во кое правите мала вдлабнатина и ставете го преостанатиот квасец, шеќерот, ванилиниот шеќер, жолчките, изренданата кора од лимон и постепено додавајте го течниот дел од смесата (преостанатите 100 мл топло млеко и стопен маргарин).

Лесно измешајте сè.

Најдобро е прво да го обработите тестото со спирални екстензии на миксер додека не започне да се одделува од садот, а потоа продолжете со рацете на работната површина.

Кога ќе почувствувате под прстите дека тестото е компактно, оставете го да одмори и да нарасне еден час.

Откако ќе го замесите тестото, одвојте ги 12-те мали парчиња, кои потоа ќе ги обликувате во мали топчиња, и ќе ги наполните со џем или чоколадо.

Ставете ги подготвените топчиња во плех обложен со хартија за печење и израмнете ги секоја малку за да добиете форма на крофна.

Покријте ги и оставете ги да одморат 40 минути.

Кога крофните ќе нараснат, премачкајте ги со жолчка и ставете ги во рерна загреана на 180 степени од 15 до 20 минути, додека не поруменат.

Печените крофни наросете ги со шеќер во прав.

На здравје!

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote