in , ,

УбавоУбаво

Кучињата ги гледаат боите поинаку од луѓето – само овие две ги гледаат јасно

Кучињата го гледаат светот во ограничен опсег на бои.
Кучињата ги гледаат боите, но не на ист начин како луѓето. Додека луѓето имаат три типа конуси во очите (рецептори за боја) кои им овозможуваат да видат широк опсег на бои, кучињата имаат само два вида конуси. Ова ги прави дихромати, што значи дека го гледаат светот во ограничен опсег на бои.

Кучињата можат да гледаат нијанси на сина и жолта, но тешко ја препознаваат црвената и зелената боја. За нив овие бои изгледаат како различни нијанси на сива или кафена боја. Значи, на кучињата светот им изгледа помалку шарен отколку на луѓето, но тие сепак можат да разликуваат некои бои и да ги разликуваат предметите по контраст и осветленост.

Еве отприлика како кучињата ги гледаат боите:

Сина и жолта (портокалова): Кучињата јасно ги гледаат овие бои.

Црвена и зелена: Овие бои изгледаат како нијанси на сива, кафена или црна боја.

И покрај нивната ограничена перцепција на бои, кучињата се потпираат на други сетила, како мирис и слух, кои се многу поразвиени од луѓето, за да им помогнат да се движат низ светот.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote