in ,

СлаткоСлатко УбавоУбаво

Сите го сакаме легендарниот цртан филм „La Linea“, и еве како се појави Серхио Кавандоли, син на авторот на „La Linea“ Освалд Кавандоли, зборуваше за славниот цртан филм

Еден од најпопуларните цртани филмови е легендарната „Ла Линеа“. Ја виде светлината на денот за прв пат во далечната 1971 година, а автор на овој славен цртан лик е Освалдо Кавандоли.

 

– Ла Линеа личи на татко ми. Татко ми секогаш правеше ликови кои личат на него, со малку поголем нос, бидејќи сметаше дека има голем нос, така што тој нос е присутен насекаде, со сите ликови што ги направи, не само со Линија – рече Серхио Кавандоли.

Она што се забележува е дека Ла Линеа секогаш има некој во цртаниот филм.

 

– Во секоја епизода има рака што е рака на татко ми, имено тој е deus ex machina на сè што ќе му се случи на Лине во цртаниот филм и често е страшно изнервиран затоа што татко ми често знаеше да го задева, правеше трикови , тој ќе ја избришеше својата линија и Лајн беше доста изнервиран. Редот имаше многу девојки, но тој никогаш немаше среќа со нив. Не поради карактерот, туку затоа што тие жени беа секогаш малку вообразени и на висина, а секогаш нешто се случуваше за на крајот да остане сам – изјави Серхио Кавандоли.

 

 

Гласот на Ла Линеа го даде актерот Карло Бономи.

– Тој мрмори нешто, испушта некои звуци, тоа е всушност граматичар измислен од Карло Бономи, актерот кој му го позајми својот глас. Тој понекогаш вметнува нешто на миланскиот дијалект, ретко италијански збор, па кој ќе го сфати тоа, тогаш се смее. Линијата и Карло се едно исто, тие не можат да се одделат – рече Кавандоли.

Иако се чини едноставно, правењето на цртаниот филм „La Linea“ е работа што бара многу.

– Постојат повеќе од 1.500 цртежи за две минути цртан филм. Тоа се околу 3.000 фотографии. Секој цртеж треба да се повтори двапати затоа што ако не се направи, тогаш движењето би било многу побрзо. Знам дека бидејќи бев снимател на филм, работев како снимател на кратки филмови Лине за да му помогнам на татко ми кога можам, па знам колку е тешко – рече Кавандоли.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote