in

Што?Што?

Имате ладни нозе и раце? Ова може да биде показател на ваква болест

До чувство на студенило на екстремитетите доаѓа поради процесот со кој организамот ја одржува температурата на виталните органи. Меѓутоа, ако рацете и стапалата ви се често пати ладни, тоа може да укажува на здравствени проблеми.

Анемија

 

Доколку освен ладни раце чуствувате и некои други симптоми како замор, главоболка и малаксаност, проверете го нивото на железо во крвта. Тоа е главната состојка на хемоглобин, молекулата која пренесува кислород во крвта и и дава црвена боја.

 

Дијабетес

 

Студенилото, како и пецкање во дланките и стапалата можат да бидет први знаци на дијабетес. Тој остава последици на крвотокот, како и нервниот систем, па често е пратен со вакви појави, Често сте жедни, јадете многу, а не се дебелеете или не слабеете, задолжително проверете го нивото на шеќер во крвта.

 

Тироидна жлезда

 

Хипотиреоидизам или забавена работа на тироидната жлезда, доведува до забавување на метаболизмот, а често е пропратено со ладни екстремитети или чуство на студенило. Замор, летаргија, поспаност, забавен говор и движење, како и неподнесување на високи температури се јасни симптоми на ова пореметување.

 

Стрес

 

Стресот исто така може да биде причинител на ладни раце и нозе. Тој го зголемува адреналинот, хормон кој се произведува во надбубрежните жлезди, кој ги стеснува крвните садови, па циркулацијата е слаба, а рацете и нозете се ладни.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote