Овој рецепт го смислиле тројца признати лекари и го препорачуваат на сите
Состојки за еден леб:
- 100 гр сурови, несолени семки од тиква
- 100 гр сурови, несолени семки од сончоглед
- 100 гр сурови, несолени семиња од лен
- 100 гр семе од сусам
- 100 гр сурови, несолени парчиња бадеми
- 100 гр сурови, несолени парчиња орев
- 5 големи јајца на собна температура, лесно изматени
- 120 ml екстра маслиново масло
- 2 лажички морска сол
Подготовка: Загрејте ја рерната на 170 степени. Премачкајте правоаголен сад за печење од 23 × 13 × 8 см со путер и покријте го дното со хартија за печење. Хартијата за печење премачкајте ја со путер.
Измешајте ги сите семиња и ореви во голема чинија. Додадете јајца, маслиново масло и сол и измешајте ги состојките целосно да се соединат. Пренесете ја смесата во подготвената тава за леб. Ставете го во рерна и печете околу еден час, или додека лебот не стане цврст.
Извадете го и оставете го да отстои 15 минути. Свртете го тавчето и потчукнете на дното за да го испуштите лебот врз решетката за ладење. Оставете малку да се излади пред да го исечете. Да се чува во херметички затворен сад во фрижидер.
Коментари
Loading…