Може да се направи со путер или маргарин, а вкусот ќе ве воодушеви.
Состојки:
- 1 кг. брашно (можеби малку повеќе)
- 700 мл. млака вода
- 100 гр. путер или маргарин (уште 30 гр. за премачкување)
- 30 гр. свеж квасец
- 1 лажичка шеќер
- 1,5 лажиче сол
Подготовка:
Измешајте вода, путер, шеќер со малку брашно. После додадете повеќе брашно и сол. Месете со постепено додавање на брашно. Покријте го тестото и оставете го еден час да отстои.
Промешајте, направете три помали леба или еден поголем. Ставете го на намастениот плех и оставете го да отстои половина час. Премачкајте со малку повеќе путер, направете образец со нож и печете околу 40 минути на 220 степени. Ако правите еден голем леб, печете го на 200 степени околу 50 минути.
На здравје 🙂
Коментари
Loading…