in

СлаткоСлатко

Лекар открива што се случува со бебето кога ќе го игнорирате неговиот плач

Методот „Cry it out“ е контроверзен начин за заспивање кој многу родители сè уште го применуваат, а вклучува таканаречен тренинг за спиење, кој вклучува да му дозволите на бебето да плаче додека заспива самостојно.

Иако постојат варијации на овој метод кои вклучуваат постојано проверување и смирување на детето во одредени периоди, некои родители се свртуваат кон најекстремниот метод на заспивање, каде што го пуштаат детето да плаче додека не заспие самостојно.

Како што предупредува консултантот за спиење д-р Ребека Мичи, ваквото игнорирање на плачот на детето може да резултира со сериозни последици по неговото физичко и психичко здравје, пренесува Index.hr.

„Вашето бебе секогаш плаче со причина. Можеби е уморна, гладна, исплашена или студена. Без разлика на причината, плачот на бебето често е единственото средство за комуникација со родителите. Кога ги игнорираме тие плачења, веројатно имаме свои причини. Можеби веќе сме станале пет или шест пати таа вечер, можеби некаде сме прочитале дека е во ред да дозволиме детето да плаче по малку секоја вечер, а можеби мислиме дека секоја реакција што ја правиме на детскиот плач веднаш ќе резултира со прекумерна зависност и непроспиени ноќи. Но, за бебето сето тоа значи дека неговите потреби не се задоволени и не разбира ништо повеќе од фактот дека е игнорирано“, објаснува консултантот д-р Мичи, кој открива што всушност се случува со бебето ако го игнорираме неговото плачење. .

Како што објаснува докторката, кога бебето долго плаче, нејзиното тело ослободува зголемено количество кортизол, поточно хормонот на стресот. Тоа драстично го зголемува чувството на анксиозност кај детето и може да ги намали хормоните за раст кои исто така влијаат на развојот на нервното ткиво во мозокот.

„Тоа, исто така, резултира со потиснат раст и слабеење на имунолошкиот систем кај децата, а научниците открија дека бебињата кои редовно се оставаат да плачат долги временски периоди ќе бидат посклони кон агресивно и импулсивно однесување во подоцнежниот живот“, забележува д-р. Мичи.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote