Овој рецепт исклучително ќе го цените во моменти кога ве мрзи да одите во продавница по леб или за време на празниците кога продавниците не работат.
Потребно ви е:
- 200 мл кисело млеко
- 100 мл слатко млеко
- 15 гр квасец
- 1 лажичка шеќер
- малку сол
- 1 јајце и 1 жолчка
- 3 компири
- 50 гр сирење
- половина лажичка мелена пиперка
- малку бибер
- малку исечкан магданос
- сусам за поросување
Начин на подготовка:
Излупете го компирот и варете. Изгмечете го, па додадете сирење, црвен пипер, бибер, сол, сецкан нагданос и изедначете сè со миксер.
Растопете го квасецот во млако млеко со шеќер, а кога ќе се распени, истурете го во сад, додадете кисело млеко, јајце, брашно, сол и измесете мазно, помеко тесто. Оставете да надојде.
Поделете на две топчиња, одделете ја секоја топка со рацете, а потоа вметнете ја мешавината од компири во секоја и затворете го тестото со рацете, свртете го и разредете го со рацете. Покријте да стаса, па премачкајте со жолчка и малку масло.
Оставете да стаса 15 минути во тавата. Избоцкајте со вилушка и наросете семе од сусам.
Печете на 180 степени околу 30 минути.
На здравје 🙂
Коментари
Loading…