in

СлаткоСлатко

Летото започна, денес е најдолгиот ден во годината

Летото на северната хемисфера започна денеска во 11.13 часот. Во исто време, зимата официјално започна на јужната хемисфера.

За жителите на северната хемисфера, летото започнува во моментот кога насоката на северниот дел од Земјината оска е најблиску до Сонцето. На тој ден висината на сонцето напладне е најголема во текот на годината.

Во исто време, зимата започнува за жителите на јужната хемисфера.

На денот на почетокот на летото ноќта е најкратка, а денот е најдолг – ќе трае 15 часа и 36 минути.

Летото трае до 23 септември, кога и официјално започнува есента.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote