in

СлаткоСлатко

Луѓе кои јадат повеќе млечни производи имаат помал ризик од болести на срцето

Луѓето кои консумираат повеќе млечни масти имаат помал ризик од кардиоваскуларни заболувања отколку оние кои ги консумираат во помала мерка, покажува новата студија која ги испитува некои од најголемите потрошувачи на млечни производи во светот.

 

Меѓународен тим научници ја проучуваше потрошувачката на млечни маснотии во Шведска со едно од највисоките нивоа на производство и потрошувачка на млечни производи во светот. Тие го мереле нивото на одредени масни киселини во крвта, а потоа следеле во наредните 16 години колку од нив имале срцев или мозочен удар, како и колку од нив починале.

 

По статистички приспособување за други познати фактори на ризик за кардиоваскуларни заболувања, вклучително и возраста, приходот, начинот на живот, навиките во исхраната и други болести, истражувачите откриле дека оние со високо ниво на масни киселини, што укажува на висок внес на млечни масти, имале најмал ризик од кардиоваскуларни заболувања болест, како и еднаков ризик од смрт од сите причини.

Тимот потоа го потврди своето откритие со проучување на 17 други студии во кои беа вклучени речиси 43.000 луѓе од САД, Данска и Велика Британија.

 

„Нашето истражување сугерира дека млечните маснотии немаат никаква штета“, рече еден од авторите на студијата, Мати Марклунд.

“Всушност, откривме дека оние со највисоко ниво на млечна маснотија имале најмал ризик од кардиоваскуларни заболувања. Овие врски се многу интересни, но потребни ни се дополнителни студии за подобро разбирање на целосното влијание на млечните масти и млечната храна врз здравјето”. додаде тој.

 

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote