Мафини прелиени со глазура од бело чоколадо.
Состојки:
- – 200 мл јогурт
- – 200 гр брашно
- – 100 гр шеќер
- – 1 ванилин шеќер
- – 1/2 кесичка прашок за пециво
- – 4 лажици масло
- – 2 јајца
- – 100 гр бело чоколадо
- – 50 гр мелени лешници по желба
Подготовка:
Чоколадото растопете го на пареа.
Загрејте ја рерната на 200 степени.
Измешајте ги брашното и прашокот за пециво, па додајте ги во изматените јајца, јогуртот, шеќерот, ванилиниот шеќер и маслото.
Измешете го тесто, па наполнете ги калапите за мафини кои претходно ги премачкавте со масло и ги посипавте со брашно.
Печете околу 20 минути додека малку не поруменат, па почекајте да се изладат и извадете ги од калапот.
Прелијте ја со глазурата од бело чоколадо и по желба посипете со мелени печени лешници.
На здравје!