in ,

СлаткоСлатко Што?Што?

Рецепт за магичен раствор од коприва што ќе направи вашата градина да „експлодира“ од убавина.

Покрај придобивките во исхраната на луѓето, копривата има и моќен ефект врз растенијата.

Користете ја сезоната на коприва за да направите моќно домашно ѓубриво што може да закрепне исушени растенија, но и да го забрза нивниот раст. Сè што ви треба е коприва и малку вода.

Начин на подготовка:

Земете поголем сад, кој не треба да биде од метал, туку од пластика, дрво или земја. Внатре ставете свежа сецкана коприва со стебленца, околу 100 грама.

На таа количина сецкана коприва истурете околу 2 литри вода, идеално дождовна вода. Ако немате дождовница, тогаш оставете ја водата да излезе хлор од неа.

Смесата треба да стои 10 дена непокриена на собна температура. Ќе забележите дека водата ќе почне да се „пени“. По 10 дена, кога ќе престане да се пени, вашиот врвен прелив или органско ѓубриво е подготвено.

После тоа, процедете го, ставете го во шише и користете го за наводнување на растенијата или за прскање, но пред тоа, растворете го добиениот концентрат на ѓубриво со вода.

За наводнување, за еден литар од тоа концентрирано ѓубриво се користат десет литри вода. „Ако ги прскате растенијата, оставете ја концентрацијата поголема, 2,5 литри вода одат на еден литар концентрат од коприва“, рече тој.

Зошто копривата е добра за растенијата?

Копривата содржи фосфор, азот, манган, калциум, азот, е одлична за цвеќињата и растенијата и ги штити од болести.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote