in , ,

WTFWTF Што?Што?

Дали епидемијата на мајмунски сипаници има некаква врска со Короната

Научникот Игор Рудан сподели пет неочекувани загатки за глобалното здравје.

Светскиот здравствен експерт и епидемиолог Игор Рудан на својот Фејсбук профил објави неколку нови загатки во глобалното здравство кои се предизвик за науката и допрва треба да се решат.

Меѓу другото, ја спомена и неочекуваната појава на мајмунски сипаници, а како што вели, по пет бранови на пандемии на коронавирус, епидемиолозите се чувствуваат побезбедни за ситуацијата.

Дали има епидемија на мајмунски сипаници што е присутна во зголемен број градови во развиените земји надвор од Африка, меѓу луѓе кои не можат сите да бидат јасно поврзани меѓусебно, ниту биле во Африка, вели тој, за да имаат некаква врска со коронавирусот?

Неговата објава од Фејсбук ја пренесуваме во целост:

Со децении, никогаш немало период во глобалното здравје кој бил толку неочекуван и енигматичен за експертите во областа како што е денес.
Во текот на изминатите неколку децении, сè што се случи со вирусите и бактериите ни беше во голема мера предвидливо. Вакцините за превенција од заразни болести беа толку ефикасни, како и антибиотиците достапни за нивно лекување, што беше тешко да се заинтересираат младите лекари од областа на епидемиологијата на заразни болести.

Сепак, на секои неколку години би имало неочекувана епидемија со нов или веќе познат предизвикувачки агенс, како што се САРС и МЕРС, или Зика и ебола. Меѓутоа, поради начинот на кој се пренесувале овие болести, на епидемиолозите им било многу лесно да го ограничат нивното ширење, а потоа да го потиснат, благодарение на знаењето, искуството и правилата на однесување кои биле документирани низ историјата на медицината.

Почна повеќе да се разгледува феноменот на болнички инфекции со специфични микроби, кои не им се закануваат на луѓето надвор од болниците, но успеваат да преживеат кај многу пациенти со ослабен имунитет. Го загрижуваше и феноменот на отпорност, која некои бактерии со своите нови мутации почнаа да ја развиваат кон антибиотиците поради нерационална и прекумерна употреба на антибиотици во лекувањето на луѓето, но и кај добитокот и живината.

Сепак, сите овие глобални здравствени проблеми во изминатите децении беа донекаде предвидливи. Исто така, постоеја прилично јасни насоки за нивно ефективно решение, па тие не привлекоа големо внимание кај пошироката јавност.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote