Во посните денови не треба да заборавиме на слатките, па затоа ви пренесуваме рецепт за македонска посна торта.
Колачите со малку маснотии се подеднакво вкусни како и масните, а добар пример за тоа е македонскиот колач:
Потребни состојки:
3 чаши брашно
2 чаши гриз
1 прашок за пециво
150 грама сечкани ореви
Цимет
3 чаши кисела вода
1 и пол шолја масло
Ако сакате, можете да додадете и сечкано суво грозје
50 гр ореви за наросување
Сируп:
250 гр шеќер
2,5 dl вода
1 ванилин шеќер
Подготовка:
Соединете ги сите состојки за тестото и истурете го во плех, посипете со сечканите ореви и печете на 180 степени Целзиусови.
За тоа време подгответе прелив од шеќер, вода и ванилин шеќер. Оладениот колач прелијте го со врел сируп. Откако колачот ќе се излади, го сервираме.
На здравје!