in ,

Што?Што?

Пет фантастично сочувани мамути од леденa доба пронајдени во Британија

Пет фантастично зачувани мамути од ледеna доба се откриени во Коцволд.

Во близина на Свиндон, ископани се повеќе остатоци од две возрасни лица, две малолетни и едно младенче кое залутало пред 200.000 години. Заедно со нив имало и алатки што ги користеле неандерталците, кои веројатно ги ловеле овие животни тешки 10 тони.

 

Се очекува да се најдат повеќе остатоци, бидејќи само дел од огромното место во каменоломот за чакал е ископан, најави Гардијан.

Судејќи според квалитетот на наодите, локалитетот е вистински рудник за злато. Тие се движат од други гиганти од леденото доба, како што е лосот, двапати поголем од нивните потомци денес, со рогови со дијаметар од 10 метри – до ситни суштества, особено бубачки од измет, кои еволуирале со мегафауната, користејќи го нивниот измет за храна и засолниште. , и слатководни полжави, исто како оние што се наоѓаат денес.

На ова место се зачувани дури и семиња, полен и фосили од растенија, вклучително и изумрени сорти.

Сето ова сега ќе даде нови индиции за тоа како неандерталците живееле во тешките услови на леденото доба во Британија, праисториски период за кој малку се знае.

Исклучителни откритија ќе бидат истражени во документарецот на Би-Би-Си од натуралистот Ричард Атенборо, како и гробиштата на мамутите. Документарецот ќе се емитува на 30 декември.

„Ова е едно од најважните откритија во британската палеонтологија. „Иако често се појавуваат необични коски од мамут, пронаоѓањето на такви целосни скелети е неверојатно ретко“, вели еволутивниот биолог Бен Гарод.

Тој изјавил дека локациите каде што се пронајдени животните се токму местата каде што умреле пред четврт милион години, а биле пронајдени и некои неверојатни работи, како камени алатки и полжави кои ги газеле.

„Имаме докази за тоа каков бил пејзажот. Знаеме какви растенија растеле таму. Малите нешта навистина го откриваат контекстот на овие гиганти. Тоа е поглед во минатото. „Тоа е неверојатно важно во смисла на разбирање како климатските промени особено влијаат на животната средина, екосистемите и видовите“, рече тој.

Археологот Лиза Весткот Вилкинс рече дека археолошките локалитети од овој период се ретки и критични за разбирање на однесувањето на неандерталците низ Британија и Европа.

Истражувачите веруваат дека остатоците и артефактите од мамути датираат од пред околу 220.000 години, кога неандерталците оделе низ Британија за време на потоплиот меѓуглацијален период познат како MIS7. Падот на температурата ги принуди неандерталците на југ, а ова место тогаш беше бујна, плодна рамнина која привлекуваше и луѓе и животни, пишува весникот.

 

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote