in

САМО ЛУЃЕТО ШТО НЕМОЖАТ ДА СЕ НАСПИЈАТ ЗНААТ! Што е нарколепсија?

Нарколепсија е долгорочно невролошко нарушување кое вклучува намалена способност за регулирање на циклусите на спиење. Симптомите вклучуваат периоди на прекумерна дневна поспаност која обично трае од неколку секунди до минути и може да се појави во секое време. Околу 70% од засегнатите лица исто така доживуваат епизоди на ненадејно губење на мускулната сила, позната како катаплексија. Луѓето со нарколепсија имаат тенденција да спијат околу ист број часови дневно како луѓето без, но квалитетот на спиењето има тенденција да биде полош.

  1. Еден од најочигледните симптоми е склоноста да се спие прекумерно преку ден, дури и ако спие доволно ноќе.
En belirgin semptomlarından birisi gece yeterli derecede uyunmuş dahi olunsa gün içerisindeki aşırı uyku eğilimi görülmesidir.

2. Во текот на денот, нападите на спиење се јавуваат во форма на неподнослива потреба за физичко спиење, понекогаш со нивно стимулирање, а понекогаш и без предупредување.

Gün içerisindeki uyku atakları, bazen kendilerini uyararak bazense uyarmadan, fiziksel olarak uyuma ihtiyacının dayanılmaz olması şeklinde oluşur.

3. Превземаат мерки за да се заштитат од нападите кои им се случуваат за време на денот!

4. Ова може да резултира со сериозни повреди!

Bu durum çok ciddi yaralanmalara sebebiyet verebilir.

5. Катаплексија е епизодна состојба во која мускулите ја губат својата функција, не може да се зборува јасно, а телото се распаѓа како резултат на слабеење на силата во вратот или колената.

Katapleksi kasların fonksiyonunu yitirdiği, anlaşılır konuşulamadığı, boyun ya da dizlerdeki gücün zayıflaması sonucu vücudu çökerten epizodik bir durumdur.

6. Во текот на денот, нападите на спиење се јавуваат во форма на неподнослива потреба за физичко спиење, понекогаш со нивно стимулирање, а понекогаш и без предупредување.

Gün içerisindeki uyku atakları, bazen kendilerini uyararak bazense uyarmadan, fiziksel olarak uyuma ihtiyacının dayanılmaz olması şeklinde oluşur.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote